Colloquia
Lunchdebat - Welke toekomst voor de woonbonus ?
De woonbonus is sinds 2005 in de plaats gekomen van de oude fiscale bepalingen aangaande de hypothecaire leningen afgesloten om de hoofdverblijfplaats te verwerven. De laatste 10 jaar is deze één van de voornaamste fiscale uitgaven binnen de personenbelasting geworden. De recente staatshervorming heeft de bevoegdheden hieromtrent overgedragen aan de Gewesten die eveneens de kost van de maatregel dragen. Die overdracht heeft aanleiding gegeven tot een hernieuwde interesse in de evaluatie van de effecten van de woonbonus. Vergemakkelijkt deze werkelijk de verwerving van een eigendom? Of vertaalt deze zich in een prijsstijging? Zijn de begunstigden werkelijk diegenen die hulp nodig hebben? Voortbouwend op de vaststellingen: welke hervormingen zijn wenselijk en mogelijk wanneer we deze fiscale hulp inbedden in het woonbeleid?
De begroting 2015 vanuit een structureel en middellangetermijnperspectief
De Europese normen en procedures hebben een grote impact op het begrotingsbeleid. De begroting van een bepaald jaar kan niet meer als een alleenstaand gegeven beschouwd worden, maar kadert in een tijdschema, en maakt deel uit van een begrotingstraject. Er wordt ook steeds meer aandacht besteed aan de impact van beslissingen op langere termijn. De begrippen structurele inspanningen, structurele hervormingen en structureel saldo worden steeds belangrijker.
De Lunchdebatten : Fiscaliteit en mobiliteit
België kent zware mobiliteitsproblemen, waarvan de meeste zichtbare gevolgen de congestie van de wegeninfrastructuur, vooral tijdens de spitsuren, naar en rond de grote steden is. Het grote aandeel van het autoverkeer in de verplaatsingen zorgt voor milieuproblemen: de CO2-uitstoot van de transportsector verhoogt terwijl deze daalt voor de industriesector.
Het rapport van de Commissie Pensioenhervorming 2020-2040
Vicepremier en minister van Pensioenen Alexander De Croo stelde op 15 april 2013 samen met Sabine Laruelle, Minister van Middenstand, KMO’s, Zelfstandigen en Landbouw, de Commissie Pensioen-hervorming 2020-2040 in.
De degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen
De versterkte degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen staat als hervorming symbool voor de uittredende regering. Ook de Europese Commissie stuurde erop aan. Gehoopt wordt dat deze hervorming opnieuw meer mensen zal aanzetten tot werken. Haar tegenstanders wijzen erop dat ze in deze tijden van crisis vooral tot meer armoede zal leiden. Hoe kunnen we deze hervorming evalueren, zowel op het vlak van doeltreffendheid (minder werkloosheidsvallen) als op dat van rechtvaardigheid (impact op de inkomensverdeling)? En wat weet men globaler beschouwd over de impact van beleidsvormen die erop gericht zijn meer mensen opnieuw aan het werk te zetten?
Budgettaire soberheid in Europa : genoeg of meer van hetzelfde ?
Het Europese budgettaire soberheidsbeleid wordt steeds meer in vraag gesteld. Het politieke protest, voornamelijk in de landen die onderworpen zijn aan de strengste bezuinigingskuren, wordt aangevuld met kritische geluiden uit academische middens en zelfs uit internationale instellingen. Zo heeft het IMF, bij monde van zijn chief economist, begin dit jaar erkend het multiplicatoreffect van de budgettaire bezuinigingen te hebben onderschat. Ook de OESO wees op het gevaar dat een begrotingsbeleid dat te zeer vasthoudt aan soberheid op de economische groei op korte termijn doorweegt.
De Belgische gezondheidszorg: economische en budgettaire analyse
De uitgaven voor gezondheidszorg vormen een belangrijk deel van de overheidsuitgaven en meer bepaald van de uitgaven van Entiteit I die bestaat uit de federale overheid en de sociale zekerheid. Deze uitgavenpost zal steeds meer onder druk komen te staan ten gevolge van de vergrijzing van de bevolking.
De kosten van de vergrijzing: Welke solidariteit tussen de generaties?
De man in de straat, maar ook heel wat opiniemakers, lijken er intussen niet meer aan te twijfelen: toekomstige generaties zullen het minder goed hebben dan de huidige generaties. De redenen die daarvoor worden aangehaald zijn divers: de aanslepende recessie, de hoge staatsschuld, de budgettaire kost van de vergrijzing, ... In deze studiedag houden we deze, al te vaak als evident beschouwde, uitgangspunten kritisch tegen het licht. We doen dat vanuit een dubbel perspectief.